Viime kesän asennuksia

21.03.2017

Pieni videon pätkä viime kesän projektista

https://www.youtube.com/watch?v=aew3sBoGRVU&feature=youtu.be

Puolet omakotirakentajista valitsee maalämmön - 70% miettii rakentaessaan myös tätä seikkaa

16.03.2017

Maalämpö on suosituin valinta päälämmönlähteeksi, selviää Uponorin tekemästä lämmitystutkimuksesta.

Tätä tulosta tukee myös juuri ilmestynyt Rakennustutkimus RTS:n tutkimus, jossa maalämmön valitsi päälämmönlähteeksi 50 prosenttia omakotitalon rakentajista.

Uponorin selvityksestä käy ilmi, että lämmitysjärjestelmän valinnassa tärkein kriteeri on nimenomaan matala käyttökustannus. Suosituin lämmönjakotapa on vesikiertoinen lattialämmitys. "Kiinnostava huomio on myös se, että lämmitysjärjestelmän hankintavaiheessa pitkä takuu ei ollut tärkein kriteeri", kertoo Uponor KOTI palvelukonseptipäällikkö Terhi Klemetti yhtiön tiedotteessa.

Rakentajat pitävät myös tärkeänä, että talon voi lämpimällä ilmalla viilentää. Jopa 70 prosenttia vastanneista pitää viilennysmahdollisuutta tärkeänä ja yli puolet vastaajista huomioi viilennyksen jo rakennusvaiheessa. 

Odotukset viilennykseltä ovat korkeammat kuin halukkuus investoida siihen.

"Nykypäivän tiiviit talot vaativat lämmityksen lisäksi kesäaikaan viilennyksen. Esimerkiksi yksittäisellä ilmalämpöpumpulla tapahtuvaa viilennystä ei voida jakaa halutusti eri huoneisiin", Terhi Klemetti sanoo.

uutislahde Tekniikka&Talous 16.3.2017

Ilmalämpöpumppu toimii tehokkaimmin keväällä ja syksyllä.

28.02.2017

Jos ilmalämpöpumppu on ollut kiinni talvella, nyt alkaa olla käsillä se aika, jolloin pumppu kannattaa käynnistää uudelleen, muistuttaa muun muassa Motiva. Kun ulkoilman lämpötila alkaa kivuta keväällä nollan tietämiin, pumpun hyötysuhde on korkein.

Toinen huippukausi sattuu syksyyn, jolloin ilmat alkavat jälleen viiletä.

Ilmalämpöpumpun hyötysuhde muuttuu sisä- ja ulkoilman lämpötilaerojen mukaan.

Moni talonomistaja sulkee ilmalämpöpumpun talvipakkaisilla, mutta tämä toimi on Motivan mukaan enimmäkseen turha. Vaikkei lämpöpumppu paukkupakkasilla suuria säästöjä toisikaan, on se hyvä pitää käynnissä, jos pakkaset kestävät vain joitakin päiviä.

Motiva myös kertoo, että ilmalämpöpumppu ilmoittaa hyvin toiminnallaan, milloin on syytä hyödyntää muita lämmitysvaihtoehtoja.

Kaikkein turhin toimi on sammuttaa ja käynnistää pumppu vähän väliä pakkasilla, sillä uudeelleenkäynnistys voi viedä huomattavasti enemmän energiaa kuin laitteen käynnissä pitäminen.

Ainoaksi lämmönlähteeksi ilmalämpöpumppu soveltuu vain tiloihin, joissa pidetään yllä pelkkä peruslämpö.

Samalla lähestyy myös se kausi, jolloin ilmalämpöpumpun huoltoon pitää kiinnittää erityistä huomiota, opastaa Motiva. Kyse on siitepölystä, jota alkaa kertyä ilmaan jo melko aikaisin keväällä. Motiva suosittelee imuroimaan ilmalämpöpumpun suodattimet kerran kuukaudessa, siitepölykautena useamminkin.

Uutislähde Kauppalehti 28.2.2017