Kiinteistömaalämpö 24 kW , Asunto-osakeyhtiö Turun Uittamonhovi

MAALÄMPÖ toi säästöjä ja huolettomuutta rivitaloyhtiöön

Rauhallisessa ja vehreässä Turun Uittamon kaupunginosassa sijaitsee 1970-luvun lopulla valmistunut viiden asunnon rivitalo.

Asunto-osakeyhtiö Turun Uittamonhovin suojaisa piha, lämminsävyinen tiiliverhoilu ja eloisa rinnetontti tekevät siitä viihtyisän pienen taloyhtiön. Rivitalon yli 30-vuotias öljylämmitysjärjestelmä alkoi reistailla vuonna 2010. Öljyä kului vuodessa n. 12 000 litraa, joten lämmitys tuli kalliiksi. Näistä syistä päätettiin investoida taloudellisempaan ja ympäristöystävällisempään maalämpöön, jo­ka samalla nostaa kiinteistön arvoa.

Turkulainen JR Lämpötekniikka hoiti maalämpöprojektin kokonaisvaltaisesti, kertoo yrityksen myyntipuolta edustava Jussi Sjöström. Maalämpökaivot porattiin kätevästi pihan kävelytien kohdalle – porakaivot ovat täysin piilossa, joten niiden sijoittaminen pihapiiriin ei ollut ongelma.

Kallio löytyi tontilla kolmen metrin syvyydestä, ja kahdessa kaivossa on keruuputkistoa yhteensä 450 metriä. Tämä riittää hyvin asuntojen sekä muiden lämmitettävien tilojen yhteispinta-alan ollessa noin 500m2.

Hiljainen ja helposti asennettava NIBE F1345

Maalämpöpumpuksi valittiin yksi vuoden 2012 uutuuksista – NIBE F1345 kiinteistölämpöpumppu. Siinä on monia hyviä ominaisuuksia, joiden an­siosta se oli optimaalinen valinta tähän kohteeseen, Sjöström kertoo.

Uusi malli on erittäin hiljainen. Se oli helppo asentaa ja asennus vaati vain vähän sähkötöitä. Asennustyöt sujuivat muutenkin näppärästi, suurin haitta asukkaille oli varmaankin kahden päivän katkos käyttöveden saannissa.

Pumpussa on suomenkielinen, ja helppo käyttöliittymä. Sitä voidaan etäkäyttää puhelimen välityksellä; hälytykset ohjataan kännykkään, jolloin saadaan reaaliaikaista tietoa mahdollisista ongelmatilanteista.

Virhelokin saa käyttöliittymästä suoraan USB-muistitikulle, jolloin se voidaan analysoida NIBEllä ja huoltoyhtiö osaa sen perusteella tehdä tarvittavat korjaustoimenpiteet tai säädöt.

F1345-maalämpöpumpun useista hyvistä ominaisuuksista huolimatta sen hinta oli kilpailukykyinen. Myös lämmityksen käyttökustannusten odotetaan laskevan reilusti. Arvioidut käyttökustannukset uudelle järjestelmälle ovat n. 3,5–4 000 euroa, joten säästöä odotetaan 6–8 tuhatta vuosittain, kertoo talon asukas ja taloyhtiön hallituksen jäsen Markku Lahti. Investoinnin odotetaan maksavan itsensä takaisin säästyneinä käyttökustannuksina alle kymmenessä vuodessa.

Kannatti vaihtaa!

Markku Lahti kiittelee projektin kannattavuutta ja voi suositella muutosta vilpittömästi. Asukkaalle näkyvimmät erot öljylämmitykseen verrattuna ovat helppokäyttöisyys ja huoltovapaus. Nyt ei tarvitse kovilla pakkasillakaan jännittää lämmityksen toimivuutta. Lisäksi saatiin vanhan öljykattilan tilalle pyörävarasto, mikä kannustaa myös ekologisempaan elämäntapaan!